voetzorg@eke.be +32 470 10 47 37

Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val

Vallen? Dat overkomt mij niet, denken veel ouderen. Anderen vinden dan weer dat 'een keer vallen' normaal is, dat dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Zo’n gedachten helpen natuurlijk niet om in actie te komen, terwijl dat juist heel erg nodig is. Elke seconde valt wereldwijd een 65-plusser. Elke 11 seconden wordt een 65-plusser opgenomen op spoed na een val. Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val. Heel zelden haalt zo'n tragisch sterfgeval het nieuws - denk aan Nicole van Hugo- waardoor deze lastige problematiek helaas bijna nooit wordt belicht bij een groot publiek. 

 

Want vallen is wel degelijk een problematiek. De letsels die mensen oplopen na een val hebben vaak een grote impact op hun levenskwaliteit (en die van hun omgeving) en de gevolgen van een val kosten de maatschappij handenvol geld. Het goede nieuws is echter dat het echt geen vast ingrediënt hoeft te zijn van het ouder worden en dat je zelf actief aan de slag kan om het te voorkomen. Sommige tips liggen uiteraard voor de hand, zoals: blijf bewegen! Denk dan vooral aan ... wandelen. Niet overdreven, niet af en toe heel erg ver, maar gewoon dagdagelijks een eindje de baan op, stap voor stap, zelfs wanneer het regent of waait, maak die afspraak met jezelf en kom ze na. Regelmaat is de sleutel en veel belangrijker dan afstand, duur of intensiteit.

 

Voetentraining

Wist je dat je je stabiliteit en evenwicht ook kan verbeteren door je voeten actief te trainen? Onze voeten zijn immers onze basis; onmisbaar om stevig op eigen benen te staan en goed in balans te blijven. Tik maar eens de zoekterm 'voetentraining' in op het internet en je zal tal van voorbeeldoefeningen vinden die in veel gevallen slechts tien minuutjes per dag vragen. Deze voetentrainingen resulteren niet alleen in sterkere voeten (en dus actieve valpreventie) maar zorgen in veel gevallen ook voor opvallend minder voetpijn, een kwaal waar veel senioren al eens last van hebben.

Ook andere veel voorkomende voetproblemen zoals overmatige eelt(knobbels), wondjes, ingegroeide of ingroeiende nagels en likdoorns verhogen het risico op vallen. Deze (en andere) voetklachten nemen helaas toe naarmate de leeftijd vordert : van alle 75-plussers heeft iets meer dan de helft voetproblemen waardoor ze minder makkelijk of minder gaan bewegen! Dat is echt jammer, want vaak hadden deze relatief onschuldige ongemakken voorkomen kunnen worden.

 

Nuttige investering

Om al die redenen is een regelmatige gespecialiseerde voetverzorging (ook wel 'medische pedicure' genoemd in de volksmond) echt geen overbodige luxe maar een nuttige investering in uw (toekomstige) mobiliteit. En ja, dit geldt ook voor mannen! Sommige mensen vinden dit blijkbaar een "overbodige luxe-uitgave" maar wanneer je weet dat de gemiddelde 65-jarige vrouw jaarlijks zo'n 1000 euro besteedt aan de kapper, dan geeft dit toch te denken...Je voeten dragen je een leven lang en nagenoeg ieder mens wil liefst zo lang mogelijk uit de voeten kunnen. Net daarom is het belangrijk om ze goed te (laten) verzorgen. Slechts 30% van alle 75-plussers kan nog vlot bij zijn eigen voeten, dus ook daar kan een regelmatige verzorging door een specialist toekomstige problemen vermijden. Voor ernstige voetproblemen kan je terecht bij een podoloog, maar ook bij een gespecialiseerde voetverzorger (gvv).

 

Allen tegen vallen

Op de website van de Belgische Beroepsvereniging voor Voetverzorgers (BVV) vind je gemakkelijk de erkende gvv's met een kwaliteitslabel in jouw streek. De gvv doet dan eerst een kort onderzoek om vast te stellen of u aan het juiste adres bent of beter doorverwezen wordt naar andere specialisten. Werd je doorverwezen door je huisarts, podoloog of specialist, dan is al vastgesteld wat je voetprobleem is en wordt er direct gestart met behandelen. Een gvv/medische pedicure helpt je snel van de kleinere voetproblemen af en geeft advies over wat je allemaal zelf kunt doen. Ook bij bepaalde ziektes of aandoeningen, zoals diabetes en reuma, is het verstandig om naar een gvv/medisch pedicure te gaan. Deze behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering. De gvv/medische pedicure is op de hoogte van aandoeningen en ziektes waarbij bepaalde behandelingen beter niet mogen worden uitgevoerd en weet wanneer hij of zij moet doorverwijzen naar andere specialisten.

Maak een afspraak

Graag alle velden invullen en daarna op de rode knop klikken.
Als alles goed gaat, krijg je na een paar minuten een bevestigingsmailtje van me. (Nee? Check dan zeker ook even je spam-folder.)
Kan je een gemaakte afspraak niet nakomen, verwittig me dan zo snel mogelijk, dan blijven we op goede voet staan met elkaar.

Behandelingen

Iedere voet is uniek, iedere voet is anders. Daarom bekijk ik tijdens een eerste bezoek welke behandeling het best bij je past en bespreken we samen alle behandelopties. Beslissen doe je uiteraard nog altijd zelf.

Nagel- en voetproblemen

Een medisch pedicure beoogt -naast een zeker esthetisch aspect- vooral een doeltreffende behandeling en preventie van alle mogelijke nagelaandoeningen en voet(huid)problemen.
Er bestaan bijzonder veel verschillende nagel- en voethuidpathologieën maar van de meest voorkomende heb je zeker al gehoord:  likdoorn, verdikte nagel, bloedingen onder de nagel, ingegroeide nagel, ingroeiende nagel, loslatende nagel, eelt in de nagelwal, schimmelnagel, gekromde nagel (involutienagel), ramshoornnagel, eelt, stinkvoeten, zweetvoeten, kloven, eczema, psoriasis, blaren...
Uit ervaring weet ik dat veel mensen zich schamen over de toestand van hun voeten en dat sommigen om die reden zelfs geen hulp zoeken. Dat is ontzettend jammer want gewoon helemaal niet nodig. Zet gewoon die stap, je zal geen spijt krijgen. Voeten zijn mijn ding, geen enkele aandoening/toestand schrikt me af, ik ben open maar discreet, ik oordeel niet, ik (be)handel zacht en ken mijn grenzen. 

Orthoplastie

Orthoplastie is bij de meeste mensen beter bekend als een siliconen 'orthese'. Het  zijn technieken waarbij op maat gemaakte siliconen vervaardigd worden om een bepaald deel van de voet te ontlasten of te beschermen tegen druk/pijn.
In tegenstelling tot de podoloog, werkt de medisch pedicure alleen met zachte siliconen omdat wij geen corrigerende orthesen maken die de stand van tenen/voet trachten bij te sturen, maar dus enkel beschermende orthesen waardoor pijn en druk afnemen/verminderen en de zorgvrager weer pijnvrij/ontlast kan stappen. 
Deze siliconen orthesen vormen wij tijdens de voetverzorging op maat van jouw voet(probleem). De orthese krijg je meteen mee naar huis en kan je 's anderendaags beginnen dragen. 

Vilttherapie

Drukplekken of voetwonden ontstaan door druk- of wrijvingskrachten, en kunnen erg veel pijn geven. Deze drukplekken en wonden aan de voeten komen vooral voor bij patiënten met diabetes, neuropathie (aandoening van de zenuwuiteinden) of arteriële insufficiëntie (onvoldoende doorbloeding van de aders).

Om deze plekken of wonden acuut of tijdelijk drukvrij te leggen en de klachten te verminderen, is vilttherapie een doeltreffend middel. Hierbij wordt een gepaste dikte van vilt gekozen en bevestigd op de huid rond de getroffen plek.

Bij chronische drukplekken die ontstaan door bepaalde standafwijkingen van de voeten, kan vilttherapie voorafgaan aan definitieve therapie zoals een orthese, steunzolen of orthopedische schoenen. 

Onychoplastie

Een meer begrijpelijke term voor onychoplastie is nagelreparatie of nagelregulatie. En die naam verraadt meteen al beter waarover het gaat. Het is een techniek met acryl of gel die ik therapeutisch toepas wanneer de nagelplaat op de een of andere manier beschadigd is geraakt. Dat kan zijn als gevolg van ongeluk (er is iets op de nagel gevallen) waardoor een deel van de nagel loslaat of verbrokkeld is, maar ook bij ontbrekende nagelhoeken of bijvoorbeeld ook wanneer een stukje nagel verwijderd moest worden na de behandeling van een likdoorn onder de nagel (subunguaal keratoom)

Nagelregulatie beoogt het verbeteren van de groei van de nagel en/of het herstellen van de structuur van de nagelplaat om zo een blijvende verbetering van de nagel te bewerkstelligen. Op de foto zie je een voorbeeld van hoe ik een stuk ontbrekende nagel terug heb aangebouwd naar zijn oorspronkelijke staat. Door gebruik te maken van gel of acryl stuur je het uitgroeien van de nagelplaat in de juiste richting en voorkom je dat de nagel gaat ingroeien of misvormen. 

Het einddoel van deze techniek is een volledig uitgegroeide, gezonde en intacte nagel met een natuurlijke vorm. We willen een zo natuurlijk mogelijke nagelcurve creëren die de doorbloeding van de nagelomgeving niet verstoord en die geen druk veroorzaakt. Of dit doel realistisch is, hangt af van de gesteldheid van de nagel. Nagelreparatie zorgt er uiteraard ook voor dat pijn of irritatie veroorzaakt door de nagelbeschadiging vermindert en/of volledig verdwijnt.

Orthonyxie

Orthonyxie is net als onychoplastie een vorm van nagelregulatie waarbij echter gebruik wordt gemaakt van een nagelbeugel. Een nagelbeugel biedt een vaak heel efficiënte oplossing voor personen die heel veel last hebben van ingroeiende of ingegroeide nagels. Ook worden nagelbeugels toegepast bij hevig gekromde of tunnelvormige nagels, de zogenaamde hyperconvexe nagels.

De beugel neemt instant de druk weg (en dus ook pijn) uit de nagelwal en corrigeert daarna geleidelijk (gedurende een aantal weken, soms een paar maanden) de stand van de nagel waardoor ingroeien verholpen wordt. Er bestaan verschillende soorten nagelbeugels, zowel passieve als actieve, in verschillende materialen. Ik bekijk samen met jou welke techniek in jouw geval de beste resultaten zal geven. Ook is het belangrijk om samen te kijken naar de mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot recidief ingroeien van nagels. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Voetreflexologie

Voetreflexologie is een therapievorm die al 4000 jaar toegepast wordt in de traditionele Chinese geneeskunde en pas 150 jaar geleden in het Westen werd opgepikt en uitgewerkt. Door specifieke punten op de voeten, enkels en onderbenen/knieën gericht te palperen/masseren (acupressuur) wordt de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd en geharmoniseerd.

Na opleidingen in België, Nederland en Duitsland praktiseer ik zelf een combinatievorm van Westerse en Oosterse voetreflexologie. Door jarenlange training en ervaring zie ik dagelijks in de praktijk hoe voetrefelxologie een flinke ondersteuning biedt aan zowel gezonde als zieke personen.

Ik beweer niet dat voetreflexologie allerlei ziektes of aandoeningen kan genezen, maar wel dat het fysiek en psychisch herstel ondersteunt/bevordert en zowel acuut als chronisch pijn kan verminderen. In ieder geval zorgt voetreflexologie voor een diepe ontspanning van lichaam en geest, een natuurlijke toestand van rust en stabiliteit die we door onze overprikkelde levensstijl helaas niet meer zo eenvoudig lijken te bereiken. 

Voetreflexologie raad ik absoluut aan als complementaire therapie bij angst, stress, rouw, burn-out, depressie, palliatieve zorg, verlies, chronische vermoeidheid, eenzaamheid, vruchtbaarheidsproblemen, verslaving(en)...of gewoon preventief om een goede balans en gezond energieniveau op peil te houden. 

Contacteer mij

Wil je graag dat ik bij jou aan huis kom? Of in het zorgcentrum waar je verblijft? Stuur me gerust een bericht of bel me even!

Adres:

Noël Schoorensstraat 4, 9810 Eke-Nazareth

Telefoon / Whatsapp:

+32 470 10 47 37